Leta i den här bloggen

fredag 8 mars 2013

Kombucha

Denna dryck upptäckte jag av misstag när jag satt och surfade runt lite på Wikipedia. Det rör sig om sötat te som fått jäsa och därmed blivit kolsyrad. Man använder en speciell bakterie/jästkultur som brukar kallas för kombucha-svamp/mamma. Svampen förökar sig när man "matar" den med det sötade teet och bildar små minisvampar och dessa kan sedan användas för att framställa ännu mer av drycken.

På engelska Wikipedia kan man läsa att den tros härstamma ifrån nordöstra Kina, varifrån den sedan spred sig till Ryssland och därefter Europa och resten av världen. Det verkar överlag vara en ganska gammal dryck även om den exakta åldern är okänd.

Den variant jag har druckit är smaksatt med äpple och ingefära och kommer ifrån ett mikrobryggeri i Stockholm kallat Svensk Kombucha.


Det första man märker är att det byggs upp ett vitt skum som ganska snabbt sjunker undan. Det finns lite jästrester i glaset men det är inget konstigt då det handlar om en opastöriserad dryck. Vätskan är gulaktig och lätt grumlig.

Doften påminner lite om cider och äpplemust. Kolsyran känns lätt stickig på ett behagligt sätt. En mild äpplesmak, lite jästtoner och ciderkänsla. Tänker lite på osötat iste. Ingefäran märker jag knappt av.

Jag tyckte detta var riktigt gott och eftersom Kombucha verkar förhållandevis lätt att framställa själv när man väl fått tag i en startkultur, så är detta något jag överväger att pröva på i framtiden.

1 kommentar:

  1. Min kompis Biffen har gästbloggat om öl på min blog. Läs gärna om senaste nytt på http://mony71.blogspot.se/2013/03/biffens-olblog.html

    SvaraRadera